Steeds meer incidenten met lachgas

13/08

©112Nieuwsgroep

Landelijk – Steeds meer incidenten komen naar buiten waarvan lachgas de oorzaak is.
28-5-2019 Bestuurd botst tegen boom na gebruik lachgas, Rijswijk.
29-4-2019 Kwam een filmpje naar buiten via Dumpert, hier was een ongeval gebeurd waar zeven auto`s bij betrokken waren, na gebruik lachgas achter het stuur.
28-4-2019 Koningsdag zijn er tientallen mensen onwel geraakt door lachgas in het centrum van Amsterdam
17-4-2019 Brandwondencentra slaan alarm na reeks opnames(14) van bevriezingsletsel (gelijk aan tweedegraads en derdegraads brandwonden)
22-2-2019 Kwam er ook al een filmpje naar buitje via de Telegraaf van een ongeval op de A6, na gebruik van lachgas achter het stuur.
28-6-2018 Op de A12 bij Bleiswijk reed een auto achterop een vrachtwagen, na gebruik lachgas achter het stuur.
29-6-2019 Bestuurder negeert stopteken politie en crasht in Rotterdam
27-7-2019 Bestuurder ramt lantaarnpaal en verwoest voortuinen Ysselsteyn (Li) (lachgas in auto aangetroffen)

En zo zijn er nog een x-aantal ongevallen waarbij lachgaspatronen/cilinders zijn aangetroffen waarvan onderzocht is of de bestuurder hiervan onder invloed was ten tijde van het ongeval, hiervan is de uitkomst van de onderzoeken niet bekend bij ons.

1-5-2019 kwamen advocaten met het verhaal naar buiten dat zij lachgas willen verbieden, aldus de advocaten is het wachten totdat er doden vallen.

12-8-2019 Veilig verkeer Nederland start campagne Lachgas achter het stuur

Verder worden er ook op een gevaarlijke manier grotere flessen met lachgas vervoerd, hier is de politie dan ook meer alert op.
Door het groeiende aantal incidenten start het Trimbos instituut dan ook een nieuw onderzoek naar de gevaren van lachgas, de resultaten hiervan worden rond de zomer verwacht.

De laatste tijd vindt de politie op hangplekken steeds vaker slagroompatronen. Lachgas wordt ook veel gebruikt op feestjes en voor of bij het uitgaan. Jeugd gebruikt het lachgas in de patronen om high te worden. Het gas wordt in een ballon gespoten en daarna ingeademd. Het lijkt ongevaarlijk, maar is het zeker niet. Zeker in combinatie met andere middelen zoals alcohol/drugs of zwangerschap.

Korte termijnrisico’s:
– zuurstoftekort in de hersenen, met als gevolg dat je je evenwicht verliest;
– gevoel van onrust en angst;
– je longen en lippen kunnen bevriezen, met als gevolg dat je niet meer kunt ademen. Hersenschade of zelfs de dood zijn dan heel dichtbij.

Lange termijnrisico’s:
– onvruchtbaarheid;
– impotentie;
– hersenschade;
– neurologische stoornissen. (aangetast ruggenmerg/dwarslaesie)

Slagroompatronen vallen niet onder de Opiumwet, en kun je daarom overal kopen. Toch is het onverstandig om het lachgas zo te gebruiken, gezien de risico’s die eraan kleven. Ziet u jeugd met slagroompatronen bezig? Maak daar melding van bij de politie, zodat zij met de ouders in gesprek kunnen gaan.

Het kabinet wil dan ook de verkoop van lachgas/lachgaspatronen aan banden leggen.