Wat te doen bij zwaailicht en sirene?

04/11

©LT

04/11

©LT

04/11

©LT

04/11

©LT

04/11

©LT

04/11

©LT

04/11

©LT

04/11

©LT

Landelijk – Nog altijd blijkt dat er nog veel mensen niet weten wat ze moeten doen bij zwaailicht en sirene.
De belangrijkste oorzaak dat hulpverleningsvoertuigen vaak te laat opgemerkt worden komt omdat mensen hun radio vrij hard aan hebben staan in de auto, of hebben oordopjes in. Daarbij zijn de auto`s van tegenwoordig steeds beter geïsoleerd.

Het belangrijkste is, blijft kalm en laat duidelijk zien waar u heen gaat. Staat u al stil zet dan de alarmlichten aan. Let ook altijd op waar een hulpverleningsvoertuig naartoe wil.

Wat kunt u nu het beste doen:

Autobaan (A-Wegen)

Rijdt u op een autobaan zonder file houdt dan zoveel mogelijk rechts (foto 1). Staat er file dan zal het hulpverleningsvoertuig naar de vluchtstrook gaan. Ga dus bij een file NIET op de vluchtstrook rijden want dat mag niet.

Rijdt u op een autobaan zonder vluchtstrook en er staat file rijd dan zoveel mogelijk links of rechts (hangt af van welke rijbaan u rijdt) zodat het hulpverleningsvoertuig tussen door kan. Dit geldt ook als er een open spitsstrook is (foto 2).

Provinciale wegen (N-Wegen)

Rijdt u op een enkelbaans Provincialeweg en er nadert een hulpverleningsvoertuig van achter; houd u aan de toegestane snelheid ga zoveel mogelijk rechts rijden. En wijk alleen uit naar verharde weggedeeltes. (foto 3, foto 5)

Stoplichten

Staat u voor het stoplicht en er nadert een hulpverleningsvoertuig van achteren en er is een rijbaan vrij, laat deze dan ook vrij (foto 4). Is er geen rijbaan vrij rijdt dan alleen een klein stukje de kruising op als dat veilig kan.

Voorrangsweg

Rijd u op een voorrangsweg en er komt een voorrangsvoertuig van links of rechts, dan heeft deze altijd voorrang.

Rotondes

Rijdt u op een rotonde en u ziet een hulpverleningsvoertuig de rotonde oprijden, rijdt dan een extra rondje, zo weet je zeker dat u het hulpverleningsvoertuig niet hindert.

Meer informatie kijk dan op http://www.zwaailichtensirene.nl/

Kijk ook een op het kanaal van Ambuchannel, dan kunt u zien hoe het eruit ziet vanuit de ambulance