Het gebruik van lachgas en de risico`s

2018-03-03 18:24:45

Archieffoto ©LT

Het gebruik van lachgas en de risico`s – Door LT

Tegenwoordig wordt lachgas veel gebruikt als drug, je krijgt er een soort roes van en je kunt er een lachbui van krijgen.

Wat is lachgas?
Lachgas ook wel (N2O) wordt bij operaties gebruikt als verdovingsmiddel. Lachgas wat in de medische wereld wordt gebruikt wordt vermengt met pure zuurstof, lachgas dat word gebruikt als drug word niet vermengd met zuurstof omdat het voor industrieel gebruik bestemd is.

Hoe wordt lachgas gebruikt?
Lachgas wordt ingeademd via een ballon, die opgeblazen is met lachgas. Het lachgas komt uit een patroon en wordt door middel van een speciale spuitbus in de ballon gespoten.
Het wordt in een ballon gespoten omdat je het niet direct vanuit de spuitbus kunt inademen. Als je dit doet bevriezen je lippen, mond en luchtwegen.

Cijfers
1 lachgas ballon bevat 8 gram lachgas (4,3 liter onder druk)
In Nederland gebruikt 86% van de lachgas gebruikers minder dan 10 ballonnen per keer.
91% van de gebruikers gebruikt lachgas (als drug) maandelijks of minder vaak.

Risico`s

 1. Als lachgas direct vanaf de spuitbus wordt geïnhaleerd kunnen je mond, lippen en luchtwegen bevriezen. (daarom worden ballonnen gebruikt)
 2. Je kunt duizelig of misselijk worden
 3. Je kunt jezelf verwonden door duizeligheid, flauwvalt of misselijk wordt
 4. Het gebruik van teveel lachgas in een keer kan zorgen voor hoofdpijn
 5. Bij gebruik van grote hoeveelheden kunnen tintelingen in handen en voeten ontstaan
 6. Als je lachgas combineert met een andere drug is er een verhoogde kans op een paniekaanval/“bad trip”
 7. Bij verkoudheid kan je trommelvlies beschadigen omdat lachgas uitzet en dus extra druk geeft op je oren (kan zorgen voor gehoorschade/oorpijn)
 8. Bij herhaaldelijk gebruik van lachgas krijg je een tekort aan vitamine B12. Kan zorgen voor neurologische stoornissen (Tintelingen, Brandend gevoel in ledematen, Doof gevoel, Zenuwpijn, Uitvalsverschijnselen, Concentratie stoornissen, Niet uit woorden kunnen komen, Last hebben van in evenwicht blijven/vallen)
 9. Bij zwangerschap kan lachgas zorgen voor zuurstoftekort bij de baby
 10. Lachgas uit slagroompatronen is niet bedoelt voor consumptie, het is niet bekend welke gevolgen het nog meer kan hebben
 11. Er kunnen kleine metalen deeltjes van het patroon mee in de ballon komen (hiervan zijn de gevolgen onbekend)

Extreem heftig en langdurig gebruik van lachgas kan zorgen voor neurologische schade als je klachten negeert. Het kan zijn dat dit pas maanden of zelfs jaren later merkbaar wordt.
Of lachgas verslavend werkt is niet bekend.

Incidenten met lachgas
In Nederland zijn niet veel incidenten met lachgas bekend. In de meeste gevallen van incidenten met lachgas is de oorzaak van vermenging; Lachgas gebruik in combinatie met GHB, Alcohol of andere drugs die het effect van lachgas versterken.

In het buitenland zijn incidenten bekend van verstikking, dit kwam door extreem roekeloos gebruik of het gebruik van een plastic zak over het hoofd/gebruik van een lachgas cilinder met een masker.

Is het verboden?
Het gebruik van lachgas is niet verboden, wel af te raden.
Lachgas is ook niet aantoonbaar bij drugstesten omdat lachgas het lichaam binnen een uur weer verlaat.

Werking
Lachgas blokkeert een aantal processen in de hersenen, hierdoor veranderen je waarnemingen. Direct na het gebruik van lachgas krijg je een sterk roeseffect, waardoor je dingen anders ziet, hoort en voelt. (loopt in elkaar over).
Doordat geluiden anders bij je binnen kunnen komen, kun je een lachbui krijgen vandaar ook de naam ‘Lach’gas. Lachgas verlaat je lichaam ook weer binnen enkele minuten.

Effecten

 1. Lacherig
 2. Vrolijk/Opgewekt
 3. Je voelt je high
 4. Geluiden klinken anders of lopen in elkaar over
 5. Warm gevoel
 6. Onbewuste gevoelens/gedachten kunnen merkbaar worden
 7. Verdoving van pijn
 8. Bewegingen die je niet in bedwang kunt houden
 9. Slappe armen en benen
 10. Duizeligheid

Advies (beter niet doen, maar als je het toch wilt doen let dan op de volgende zaken)

 1. Combineer lachgas niet met alcohol of andere verdovende middelen (dit verzwaard het effect van lachgas en ook een verhoogde kans of risico`s)
 2. Zorg dat als je met lachgas bezig bent geen sigaret of open vuur in de buurt is
 3. Gebruik lachgas nooit direct vanuit een fles of patroon (kans op bevriezing van mond en luchtwegen)
 4. Gebruik lachgas alleen zittend en zorg dat er geen scherpe of zware spullen in de buurt zijn, door ongecontroleerde bewegingen kun je jezelf hiermee verwonden.
 5. Gebruik geen lachgas als je zwanger bent (zuurstof tekort bij de baby)
 6. Gebruik lachgas niet als je je lichamelijk of geestelijk niet 100% lekker voelt
 7. Neem eerst adem voordat je lachgas mee inhaleert (kans op zuurstof tekort)
 8. Neem pauzes tussen door (niet de hele ballon in 1x)
 9. Let op signalen van je lichaam, als je afwijkende dingen merkt, STOP DAN DIRECT
 10. Gebruik geen lachgas bij verkoudheid (kans op gehoorschade)

Lokaal nieuws

Automobilist zwaargewond na eenzijdig ongeval in Venray .

Venray - Woensdagavond rond 22.30 uur is bij een ernstig eenzijdig ongeval op de Overloonseweg in Venray een automobilist zwaargewond geraakt . Door een nog onbekende oorzaak raakte de auto van de weg en botste tegen meerdere bomen aan . De klap was zo hard dat zijn auto in twee stukken brak . Hulpdiensten waren snel ter plaatse , ook een traumahelikopter kwam ter plaatse voor medische assistentie . Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis in Nijmegen overgebracht . Hoe ernstig de verwondingen zijn is niet bekend . Vanwege het ongeval en politieonderzoek is de Overloonseweg tijdelijk afgesloten geweest voor het verkeer . Waardoor de auto van de weg kon raken is nog onbekend.  

Lees verder...
Vier personen aangehouden na twee vechtpartijen in Afferden

Afferden - De politie heeft zaterdagavond vier personen aangehouden voor twee vechtpartijen in Afferden. De eerste vechtpartij ontstond tegen 19.00 uur bij een cafetaria in Afferden. Toen de politie daar twee personen had aangehouden leek het weer rustig. Echter tegen 21.00 uur ontstond er een tweede vechtpartij op camping Klein Canada in Afferden waar weer dezelfde twee groepen met elkaar op de vuist gingen. Ook hier zijn weer twee personen aangehouden. Wat de aanleiding is tot de vechtpartijen is niet bekend. Ook of er personen verwondingen hebben opgelopen is niet duidelijk.

Lees verder...
Aanrijding Auto X Fietser Horsterbeekweg Afferden

Afferden - Zondagmiddag omstreeks kwart over vier heeft er een ongeval plaatsgevonden aan de Horsterbeekweg in Afferden. Ter plaatste bleek naar alle waarschijnlijkheid een automobilist een overstekende fietser over het hoofd te hebben gezien. Het slachtoffer is met spoed per ambulance afgevoerd met onbekende verwondingen. Er is ook een traumahelikopter opgeroepen voor medische assistentie. De trauma-arts is mee gegaan in de ambulance. Er word een onderzoek ingesteld naar de definitieve oorzaak van het ongeval.

Lees verder...
Brand in woning Aronskelk Venray

Venray - Zaterdagavond omstreeks kwart over negen kreeg de brandweer een melding van een woningbrand aan de aronskelk in Venray. Er werd snel opgeschaald na grote brand door de kans op over slaan naar de buren. De brand woedde op de eerste verdieping, de eerste verdieping is dan ook bijna helemaal afgebrand. Wat de oorzaak van de brand is geweest is niet duidelijk

Lees verder...
Natuurbrandje Well brandweer rijdt zich vast

Well - Donderdagmiddag omstreeks half vijf kreeg de brandweer een melding van een natuurbrand aan de Weezerweg in Well. Ter plekke bleek het te gaan om de grond die in brand stond rond een boom. Door het losse zand kon de brandweer niet bij de brand komen, dus hebben ze slangen vanaf de tankautospuit naar de brand gelegd. Een tractor is gebeld om het blusvoertuig weer te bevrijden. Vermoedelijk is de brand ontstaan door blikseminslag.

Lees verder...
Bekijk al het
lokale nieuws
Tips banner

Landelijk nieuws

Aanhouding na achtervolging

Grou - Zaterdag 18 augustus gaf de politie rond 3:00 een stopteken aan een automobilist op De Pluut. De bestuurder gaf hier geen gehoor aan en ging ervandoor. Na een achtervolging kon de verdachte op de A32 worden aangehouden. De man reed terwijl zijn rijbewijs al eerder was ingevorderd. De man, een 40-jarige L'der, is aangehouden.

Lees verder...
Bewoner wordt wakker van inbreker

Leeuwarden - Zaterdag 18 augustus is een bewoner aan de Wijnhornsterstraat rond 4:00 wakker geworden van een hoop lawaai. Er blijkt te worden ingebroken. De bewoner heeft de inbreker nog gezien. Hij is ervandoor gegaan. De man is binnengekomen door via een container op het dak te klimmen en een dakraam te hebben vernield. Het signalement: Kleine man, donker krullend haar, grijze spijkerbroek. Heeft u iets gezien neem dan contact op met de politie.

Lees verder...
Meerdere gewonden door ruzie in woning

Eindhoven - Zaterdagavond heeft er een ruzie plaatsgevonden in een woning aan de Bennekelstraat. Hierbij zijn meerdere gewonden gevallen. Een van de gewonden liep steekwonden op. De man kon nog naar buiten gaan, maar zakte buiten in elkaar. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Twee andere mannen liepen snijwonden op, zij zijn ook overgebracht naar het ziekenhuis. Twee personen die bij het incident waren betrokken zijn direct aangehouden. De drie gewonden die naar het ziekenhuis waren vervoerd zijn enige tijd later ook gearresteerd. De politie kon nog niets zeggen over de aanleiding van de ruzie. De politie onderzoekt de zaak.

Lees verder...
Man zwaargewond na verkeersruzie

Arnhem - Zaterdagmiddag is een oudere man ernstig gewond geraakt voor het Rijnstate ziekenhuis. Een verkeersruzie zou uitgemond zijn in een vechtpartij meldt de Gelderlander. De man zou ruzie hebben gekregen met een of meerdere inzittende van een personenauto. Er zijn flinke klappen uitgedeeld laten omstanders weten. De auto reed hierna weg en de man zou zijn meegesleept. De man raakte zo ernstig gewond dat hij werd overgebracht per ambulance naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. De politie kon het verhaal niet bevestigen. Wel zijn zij op zoek naar getuigen en naar een antracietkleurige Opel Corsa.

Lees verder...
Man verzet zich na aanhouding winkeldiefstal

Almelo - Vrijdag 17 augustus iets na 10 uur ‘s ochtends, kwam er bij de meldkamer een melding binnen van een winkeldiefstal in een supermarkt aan de Bornsestraat. Een 63-jarige man uit Almelo werd daar door medewerkers aangesproken omdat hij wasmiddel met een totale waarde van bijna 40 euro achter zijn jas had verstopt en hiermee zonder te betalen de winkel probeerde te verlaten. De man werd echter gelijk nadat hij werd aangesproken agressief. In de worsteling die vervolgens ontstond sneuvelden zowel de bril als de blouse van een van de medewerkers. Uiteindelijk waren er meerdere supermarktmedewerkers nodig om de man onder controle te houden in afwachting van de politie. De man is aangehouden en overgebracht naar het Arrestantencomplex in Borne waar hij is gehoord. Hij is uiteindelijk met een dagvaarding heengezonden. Dit betekent dat hij zich op een later moment mag verantwoorden bij een politierechter.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws